top of page
  • Foto van schrijverLisanne van der Oord

Het multitask mysterie ontrafelt

Is het nu wel of niet goed voor je?

 

We doen het allemaal: even snel een mailtje beantwoorden tijdens een overleg, een berichtje checken op je telefoon terwijl je in gesprek bent met een collega, op Instagram scrollen omdat je even vastloopt in het stuk dat je aan het uitwerken bent. Multitasken, er wordt vaak gezegd dat het niet goed voor ons is en toch blijven we het doen.

 

Neuropsychiater Theo Compernolle stelt: “Wie multitaskt heeft vier keer meer tijd nodig om slechter werk af te leveren, meer fouten te maken en meer stress te ervaren”. “Non-stop bezig zijn met je smartphone of computer maakt passiever, dommer en minder productief” en “onze hersenen worden gegijzeld door hyperconnectiviteit en mulitasking.”

 

Andere hoogleraren, neuropsychologen en wetenschappelijke onderzoeken zijn het met hem eens. Zo laat onderzoek zelfs zien dat wie vaak (probeert) te multitasken daarmee veranderingen teweeg kan brengen in de hersenstructuur. “De hersenen leren het dan af om zich diep te concentreren”, legt Bert Reynvoet, professor cognitieve neuropsychologie uit.

 

Interessant is dat Mark Tichelaar is zijn boek 'Focus AAN/UIT' juist beweert dat multitasken wel verstandig is. Het is volgens hem een fantastische manier om meer focus te krijgen en om in de flow te komen. Mits je het op de juiste manier doet. Hij stelt tevens dat we niet in staat zijn om niet te multitasken. De vraag is alleen: doe je het op een slimme manier?

 

Bijvoorbeeld: veel mensen vinden het fijn om te lopen tijdens het bellen, dat is multitasken. Als je muziek luistert in de auto, is dat multitasken. Maak jij ook tekeningetjes tijdens het bellen of tijdens een vergadering (guilty!)? Again, dat is multitasken. De essentie is dat multitasken goed is, mits de tweede taak die je ernaast doet geen bewuste aandacht vraagt.

 

Vraagt het wel bewuste aandacht, bijvoorbeeld tijdens een gesprek een mailtje wegtikken, dan levert dat je eigenlijk alleen vertraging en versnipperde aandacht op. Het is interessant om te bekijken waarom we tijdens een gesprek toch die behoefte voelen om even snel dat mailtje te maken.

 

Dat komt omdat we vaak afdwalen tijdens gesprekken. En dat is heel normaal. Onze hersenen denken op een snelheid van 1.400 woorden per minuut. Het gemiddelde spreektempo ligt rond de 130 woorden per minuut. Hierdoor hebben onze hersenen veel ruimte over om aan andere dingen te denken, terwijl we naar iemand luisteren. En helemaal als die persoon wat traag van stof is.

 

Wat werkt is om iets in je handen te hebben tijdens het gesprek. Dit houdt je geest (lees: je aandacht) bezig. Helemaal als het een object is dat je niet vaak in je handen hebt (dus niet je sleutels of telefoon). Denk bijvoorbeeld aan een paperclip of duplo blokje. Het lijkt misschien gek, maar probeer het eens.

 

Door iets in je handen te houden, heeft je hoofd minder ruimte om af te dwalen, waardoor je makkelijker je aandacht erbij kunt houden. Dat merkt de ander ook altijd. En: aandacht is het mooiste dat je kunt geven. Zeker als leidinggevende.

 


Hoe kun je multitasken slimmer inzetten?

Het is dus van belang om niet twee taken tegelijk te doen die allebei om je bewuste aandacht vragen. Hoe kun je hier mee stoppen?


Check je e-mail op vaste tijden

Op de één of andere manier hebben we het idee dat we altijd bereikbaar moeten zijn. Terwijl: je zal zien dat je het ook prima kunt redden met twee à drie vaste momenten per dag waarop je jouw e-mail checkt.

Voor je telefoon geldt: zet 'm op stil (wanneer je jezelf echt wilt concentreren liefst op vliegtuigstand) en houd ‘m uit het zicht wanneer je iets uitwerkt en zeker tijdens de gesprekken die je voert.


Werk in focus blokken

Help jezelf door gefocust te werken. Een handige manier om dit voor elkaar te krijgen is door bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek te gebruiken. Hierbij zet je een timer voor 25 minuten en werk je vervolgens 25 minuten onafgebroken aan één taak. Als de timer afgaat heb je 5 minuten pauze. Na 4 rondes is het tijd voor een langere pauze van 30 minuten.


Train je aandacht

In 2012 liet een Amerikaans onderzoek zien wat de effecten van meditatie zijn op multitasking. Ze ondervonden dat de respondenten die mediteerden minder negatieve emoties hadden, langer met één taak bezig konden zijn, een verbeterde concentratiespanne hadden en het switchen tussen taken op een meer gefocuste en georganiseerde manier deden.


Robert Bridgeman (auteur van het boek 'Rust') raadt aan om de concentratiespier te trainen. Er zijn allerlei manieren om dat te doen, maar de makkelijkste en goedkoopste manier is door te focussen op je ademhaling. “Die is gratis, heb je altijd bij je en daar hoef je niets voor te doen” aldus Bridgeman. Probeer vandaag eens om 3 minuten lang alleen te focussen op je ademhaling, je zult zien dat dit zeker in het begin geen gemakkelijke opgave is. Maar het op deze manier trainen van je concentratiespier is het meer dan waard!


'Attention is the most rarest and purest form of generosity'. - Simone Weil

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page