Heb ik het goed gedaan?
Vraagt iedereen zich weleens af, of het nu op privé of werkvlak is. Als kind voel je je nog vrij en onbevangen om deze vraag regelmatig te stellen. Want je ben nog volop in ontwikkeling, wilt groeien en allerbelangrijkste: een stukje erkenning krijgen. Want laten we eerlijk zijn, een compliment of waardering om de zoveel tijd voelt fijn. Naarmate we ouder worden blijft deze behoefte, echter gaan we deze vraag steeds minder stellen. Want je wilt vooral niet onzeker overkomen of als iemand die naar complimenten vist.
Oprah Winfrey heeft hier een fenomenale speech over gegeven aan afgestudeerde Harvard studenten. Ze zei hier het volgende over:
I have to say, the single most important lesson I learned in 25 years talking every single day to people was that there’s a common denominator in our human experience…
The common denominator that I found in every single interview is we want to be validated. We want to be understood. I’ve done over 35,000 interviews in my career. And as soon as that camera shuts off, everyone always turns to me and inevitably, in their own way, asks this question: “Was that OK?”
I heard it from President Bush. I heard it from President Obama. I’ve heard it from heroes and from housewives. I’ve heard it from victims and perpetrators of crimes. I even heard it from Beyoncé in all of her Beyoncé-ness…
We all want to know one thing: “Was that OK?” “Did you hear me?” “Do you see me?” “Did what I say mean anything to you?”
Als je dit doorvertaald naar de werkomgeving, is het erkennen en waarderen van je collega's niet een aardige 'nice-to-have' maar een hele belangrijke must-have. Want wanneer mensen zich oprecht gewaardeerd voelen gebeurd er het volgende:
Hun motivatie stijgt
Hun commitment wordt vergroot
En hun productiviteit stijgt.
Echter gaat het ook vaak fout! Waardering en erkenning draait namelijk niet alleen om "goed gedaan" zeggen, om het te zeggen en een vinkje rijker te zijn. Het gaat erom dat je oprecht de inspanningen van een ander opmerkt en waardeert. Dat je anderen het gevoel geeft dat ze er toe doen, dat je oprecht oog voor ze hebt en je samen toewerkt naar een betekenisvolle samenwerking met je teamleden. Anders prikken mensen hier naadloos doorheen. Gallup en Great Place to Work hebben hier interessante onderzoeken naar gedaan.
Wat kun je allemaal doen?
Of je nu wel of niet een leidinggevende bent, iedereen heeft het vermogen om een ander een boost te geven en de samenwerking of relatie op deze manier te versterken.
Ga op ontdekking Het allerbelangrijkste is om goed op te letten en te luisteren. Let op momenten van inspanning, groot of klein. Waardering is betekenisvoller wanneer deze gekoppeld is aan een specifieke prestatie.
Spreek het meteen uit Hoe langer het duurt voordat managers werknemers erkennen, hoe minder waarschijnlijk dat werknemers de waardering voelen als authentiek en gemeend. Dus spreek je meteen uit: 'ik zag wat je net deed en het heeft echt een verschil gemaakt, dankjewel!'
Kijk naar het individu Stem je waardering af op het individu. Waar bij een werknemer het al voldoende is om op het juiste moment een schouderklop te geven, wil iemand anders juist waardering uitgesproken horen. Laat zien dat je oplet en je teamleden kent.
Schrijf het op Ben jij zelf misschien iemand van weinig worden? Schrijf het dan eens op. Een handgeschreven brief of kaart kan een gewone dag voor iemand anders een onvergetelijke dag maken.
Vier successen Maak ruimte om prestaties onder de aandacht te brengen. Niet alleen tijdens grote en formele vergaderingen of bijeenkomst maar juist tijdens alledaagse gesprekken op de werkvloer (of online).
Geef het goede voorbeeld Laat je waardering openlijk en vaak zien. Dit bevordert de werkcultuur en goed voorbeeld doet volgen. Sommige werknemers vinden het motiverender om waardering van hun collega's te krijngen in plaats van hun leidinggevende en ook dat is helemaal goed.
Experimenteer en maak er een gewoonte van
Het lijkt misschien in eerste instantie lastig om hier een gewoonte van te maken en te implementeren in je dagelijkse routine. We hebben het vaak allemaal al druk genoeg. Dan is het makkelijk om verstrikt te raken in de waan van de dag en de kansen te missen om te zeggen: 'ik zie wat je doet' en 'dankjewel'. De beste aanpak is om klein te beginnen en vanuit daar verder te bouwen. Kies één manier uit de bovenstaande voorbeelden en houd je daar minimaal een week aan vast. Zie het als een experiment en observeer de veranderingen om je heen en in de houding van diegene aan wie je je waardering hebt uitgesproken.
Comments