Niet vergeten om de strijkijzer straks weer uit te zetten… of vandaag nog even die collega terugbellen… En dan toch wéér vergeten..? Dan zit je in een van de vele loops en cliffhangers die zich de hele dag voordoen in jouw hoofd. Met als resultaat dat je hoofd vol zit en er geen ruimte ontstaat voor rust of nieuwe frisse ideeën.
Je brein wilt dingen afmaken!
Van nature hebben we sterk de behoefte aan een begin en een eind, anders worden we onrustig (Netflix speelt heel goed in op deze behoefte oftewel bingewatchen). Zolang een taak niet is afgerond, blijft deze rondspoken in je hoofd en ontstaat er een ‘loop’. Je brein blijft je er maar aan herinneren gedurende de dag, een goedbedoelde notificatie dus. Dit noemen we ook wel het ‘Zeigernaik-effect’: onafgemaakte taken onthouden we beter dan voltooide taken.
Het lukt je bijvoorbeeld niet om in slaap te vallen omdat je maar blijft malen over dat ene probleem wat nog niet is opgelost op je werk. Met andere woorden: je brein krijgt pas rust als je deze taak definitief kunt afvinken en het tabblad kunt sluiten. Ons kortetermijngeheugen heeft een beperkte capaciteit en is er niet op ingericht om veel te onthouden.
Wanneer weet je dat je te veel tabbladen open hebt staan?
Als je te veel tabbladen open hebt staan in je hoofd, kun je last krijgen van een cognitieve overbelasting. Je ervaart dan een gevoel van stress dat ontstaat wanneer je mentaal te veel aan je hoofd hebt. Daarnaast verstoren open loops je concentratie waardoor je te afgeleid bent om je geplande werk af te krijgen en nu voel je vast en zeker weer een loop aankomen…
Hierdoor ontstaan er gevoelens van frustratie, onvrede en negativiteit. Met een katergevoel naar huis gaan met als gevolg dat je niet loskomt van je werk en ook niet echt kunt ontspannen.
Wat kun je doen?
Hoe kun je open loops in je brein zoveel mogelijk voorkomen? Hieronder geven we je een aantal tips die je meteen kunt toepassen:
1. Stop met jezelf te overschatten
Misschien niet zo leuk om te horen maar: je kunt op een dag veel minder aan dan
je denkt! Hoe minder taken je plant op een dag, des te groter de kans dat je deze
taken daadwerkelijk gaat afmaken. Maak een top 3 belangrijkste taken die je
gedaan wilt hebben. Wat moet echt af om voldaan naar huis te gaan? Vink de
voltooide taken af van je to-do-lijst. Dat motiveert en legt de nadruk op wat je wél
hebt gedaan.
2. Uit je hoofd
Probeer je brein een handje te helpen om de loops zo snel mogelijk af te sluiten,
zodat het je zo min mogelijk energie kost. Komt er een bepaalde gedachte of actie
in je op? Open dan de notities app op je telefoon en schrijf het op. Pak het lijstje
dan op een specifiek moment van de dag er weer bij (plan dit het liefst in je agenda in) en werk het lijstje af. Je brein zal dit opvatten als een beslissing en op die manier kun je de open loops in je hoofd sluiten.
3. Doe het NU, niet later
Iets maar één keer in handen nemen. Dat houdt in dat je over mails, taken en
andere zaken meteen een beslissing neemt en ook meteen bepaalt wat je
eerstvolgende actie wordt, zodat je alles maar één keer in je hoofd hebt.
Doorgaans zijn we beslissingen en acties juist aan het
uitstellen. We lezen een mail drie keer, maar beslissen niet wat we er mee gaan
doen en wanneer. Intussen blijven we er in ons hoofd druk mee. Je brein zal
ontspannen wanneer je een beslissing neemt. Alles wat minder dan een paar
minuten kost, kun je het beste meteen afronden. Andere mogelijkheden: inplannen
voor een later tijdstip, delegeren of er helemaal niets mee doen.
4. Shutdown ritueel
Dit houdt in dat je voordat je naar huis gaat de nog resterende open loops probeert te sluiten. Bijvoorbeeld je mail voor de laatste keer checken op dringende berichten en deze afhandelen of bepalen wat je er mee gaat doen en wanneer, alle nog openstaande taken bewust van je dagplanning wegstrepen en opnieuw inplannen, alle stressvolle gedachten die door je hoofd spoken opschrijven, vergezeld van acties die je kunt ondernemen om deze stressoren op te lossen. Ook dit zal je brein opvatten als een beslissing en daarmee kun je de open loops in je hoofd sluiten.
Kies voor jezelf één tip uit en integreer deze in je huidige werkritme. Pas wanneer je merkt dat dit een vast onderdeel is geworden van je dagelijks ritme, ga je aan de slag met een eventuele volgende tip. Welke ga jij uitproberen? Laat het ons weten!
Comments