top of page

Jezelf blijven uitdagen… mijn Wim Hof ijsbad ervaring

Bijgewerkt op: 12 jul. 2023

Aantal weken geleden ben ik [Anastasia] op een koud & warmte retraite geweest. Ik werk nu al een paar jaar aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Deze keer heb ik geprobeerd door middel van een retraite mezelf uit mijn comfort zone te halen en nieuwe dingen te proberen.


Dat is niet altijd makkelijk maar de nieuwe inzichten en de rust die ik er altijd voor terugkrijg zijn het meer dan waard. Laat me iets meer delen over een onderdeel van het retraite: de Wim Hof ijsbad ervaring.


Tijdens een dergelijke sessie ga je een grote uitdaging aan met jezelf. Je gaat namelijk met je hele lichaam in een bad met ijs zitten. Ik, als fervent koukleum, vond het een enorme uitdaging.


Ik zag er heel erg tegenop om in een bad met ijskoud water te stappen. Ik wist niet hoe mijn lichaam op de kou zou gaan reageren en of ik in controle kon blijven. Om te beginnen gingen we aan de slag met de ademhalingstechnieken, die een belangrijk onderdeel zijn van het ijsbad. Iceman Wim Hof heeft een methode ontwikkeld, waarin mindset, ademhaling en kou samenkomen. Dit geeft een enorme boost voor je immuunsysteem. Ook is het goed om stress tegen te gaan, slaap je er beter door en krijg je meer energie. Tijdens deze ademhalingsoefening gingen we ‘zuurstof stapelen’. Door deze oefening lukte het me met gemak om langer dan 2 minuten mijn adem in te houden (wat ik een erg bijzondere ervaring vond).


Hierna was het ijsbad aan de beurt en vlak voordat ik in het bad stap gaan alle interne alarmbellen af en probeert een stemmetje in mijn hoofd me ervan te overtuigen dat ik moet wegrennen en dat dit een belachelijk slecht idee is. Ik wuif het weg en stap voorzichtig over de rand. Onze begeleider zit aan de overkant en leidt me stap voor stap door het proces heen. Ik focus op mijn ademhaling en bij de volgende inademing zak ik door mijn hurken. Ik dompel mezelf onder tot net onder mijn schouders.



Ik blijf me concentreren op mijn ademhaling. In en uit. In en uit. Ik adem naar mijn handen en voeten omdat deze het koudst aanvoelen. Gedachtes schieten door mijn hoofd, ik voel allerlei sensaties in mijn lijf. Het prikt op mijn armen en benen, maar toch blijf ik zitten en langzaam voel ik mijn buik warm worden. Bijzonder om te ervaren, je lichaam reageert heel natuurlijk op kou en zorgt dat het gebied met de vitale organen warm blijft onder deze extreme omstandigheden. Na 30 seconden mag ik uitstappen.


Hierna gaan we voor de tweede keer in het bad en mijn eerste reactie is: ik weet het niet hoor.

Als ik even later weer naast het bad sta twijfel ik echter geen seconde. Ik doe mijn badjas uit, stap in het bad en herhaal het hele proces nog een keer maar dan nu 1 minuut lang. Tijdens deze minuut merk ik dat ik heel even de controle verlies, door te veel te focussen op de kou. Maar herpak snel mijn ademhaling en focus en maak de minuut vol.

Even later besef ik me: wat blijven die stemmetje in je hoofd toch een interessant fenomeen. Soms laten we ons er te veel door leiden: onze angsten, onzekerheden of puur het ongemak wat je een ogenblik gaat ervaren. Terwijl alles wat je aan de andere kant zal vinden pure magie, kracht en levenservaring is, die je niemand kan afnemen. Het gevoel dat je leeft en tot alles in staat bent. En nu denk ik: als ik in een bad met ijs kan zitten, kan ik de hele wereld aan. Wat een heerlijk besef en wat een geruststelling ook. De rust die deze gedachte met zich meebrengt is precies wat ik wilde meenemen uit het bad. Een ding is zeker: dit was mijn eerste keer en zeker niet de laatste. Mind over body!


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page