top of page

Ga jij de ongemakkelijke gesprekken aan?

Bijgewerkt op: 4 nov. 2022

A person’s success in life can be measured by the number of uncomfortable conversations he or she is willing to have.

- Tim Ferriss (@tferriss on Twitter)

Ik zag deze quote op twitter en het zette me aan het denken. Hoe graag ging ik de moeilijke gesprekken aan als leider? Waarvan ik van tevoren al wist dat ze ongemakkelijk of moeilijk zouden worden? Ach, misschien gaat het morgen beter. Vandaag is eigenlijk niet zo’n goed moment. Laat ik eerst nog even dit doen, dan komt het straks wel.


En had ik daar achteraf gezien niet altijd spijt van? Want het kwam natuurlijk niet opeens de volgende dag goed en ook bleek iets anders echt niet belangrijker te zijn dan het issue dat ik zo graag uit de weg wilde gaan. Het wordt alleen beter, wanneer je het aangaat. Je kop in het zand steken en hopen dat het voorbij gaat, blijkt ook als manager helaas niet te werken kan ik je vertellen uit ervaring.

Daarom moeten we als leiders bewuster bezig zijn met onze angsten, fouten en onzekerheden te erkennen en stoppen met ze te ontwijken en vermijden. Het is tijd om wat pijnlijke waarheden onder ogen te komen.Pain, in all its forms, is our body’s most effective means of spurring action.

- IAmMarkManson on Twitter

Als je er wat langer over nadenkt, heeft ongemak en pijn daadwerkelijk een functie op bepaalde vlakken. En dat is niet alleen wanneer je je vingers brandt aan de oven. Zo zou je ook aan de zenuwen kunnen denken wanneer je een slecht nieuws gesprek ingaat, het zorgt ervoor dat je stem wellicht wat trilt maar ook dat je een laser scherpe focus hebt. Een ander voorbeeld is het gevoel van verzuring tijdens je 100e squat, terwijl je je sportinstructeur hoort zeggen: no pain, no gain.

Wanneer ik terugkijk op mijn tijd als manager, dan ben ik het meest trots op de dingen waar ik het hardst voor heb moeten werken. Waar ik niet gemakkelijk opgegeven had. We schrijven dit vaak toe aan ons doorzettingsvermogen, maar vergeet niet dat de pijn en het ongemak dat je voelt ook een belangrijke rol spelen. Het geeft je een soort wanhopige motivatie om er iets aan te doen, om het gevoel te laten stoppen.

Champions aren’t made in gyms. Champions are made from something they have deep inside them — a desire, a dream, a vision. They have to have the skill, and the will. But the will must be stronger than the skill.

- Mohammed Ali

Hoe graag we ongemak ook willen voorkomen, het is niet de bedoeling om wat we doen, altijd maar leuk te vinden. Als we alleen maar zouden doen wat we leuk vinden, dan zouden we niet veel meer voor elkaar krijgen. In mijn geval zou ik de wekker niet meer zetten, zou ik mijn sportkleding wel dragen maar niet om in te sporten, zou ik netflixen verkiezen boven ’s avonds laat werken, ik vraag me nu af of ik überhaupt nog wel zou werken en zou ik zeker geen rekening meer houden met mijn dagelijkse koolhydraatinname. Laat staan wat ik allemaal niet meer zou doen in een leidinggevende rol.

Zonder de pijn en de uitdagingen, is het onmogelijk om te genieten van het gevoel van beloning en succes. Je hebt het één nodig, om het andere te kunnen ervaren.

Er wordt wel eens gezegd dat het maken van fouten de snelste manier is om te leren. Of dat je het meest leert van je negatieve ervaringen. Zelf denk ik dat dit niet helemaal waar is. Ik heb in mijn tijd als manager namelijk ook veel geleerd van wat goed ging. En omgekeerd heb ik in die tijd ook fouten gemaakt waar ik helemaal niets van heb geleerd (op dat moment).

De meeste vormen van ongemak en pijn zijn er niet om te verdragen, maar om actie op te ondernemen. Ik probeer dit te zien als een signaal dat er iets uit balans is. De volgende keer dat jij ongemak ervaart als manager en dat je iets het liefst uit de weg zou willen gaan, maak dan bewust een keuze of je bereid bent om dit gevoel te verdragen of dat je het aangaat. Wetende dat na het ongemakkelijke gevoel je kunt genieten van het succesvolle en trotse gevoel

Ga de challenge aan

Door boos, verdrietig of oncomfortabel te zijn over de dingen die voor jou belangrijk zijn, creëer je letterlijk de motivatie om beter te worden. Dus waar wacht je op? Wat is dat ene ding dat je uitstelt? En dat, wanneer je het wel aan zou gaan, je humeur en je handelen als leider zou verbeteren? Kun je nu de moed vinden om er iets aan te doen?


Laat het ons weten!


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page